Caut oameni care să spună da

Discuția asta este una lungă pe care o am regulat cu multe dintre persoanele care sunt suficient de masochiste încât să îmi țină companie la o cafea. E pe de-o parte scuza perfectă atunci când renunț la un proiect pe care cândva voiam cu disperare să îl duc la bun sfârșit, o problemă socială relevantă, cred, și, în același timp, printre cele mai mari dezamăgiri ale vieții mele de student. Așa că propun să discutăm puțin despre asta.

O convingere de-a mea este că perioada vieții în care mă aflu (20-26 de ani), e perfectă pentru a eșua. Nu cred să existe un moment mai bun în care să pui pe picioare un proiect! Dacă reușești, bravo ție, se foarte poate ca tocmai să-ți fi descoperit cariera. Dacă totul merge la vale și se transformă într-un dezastru, îți strângi jucăriile și mergi mai departe către următorul. Pot să promit că indiferent care va fi el, va merge (măcar) puțin mai bine decât precedentul. Între 20 și 26 de ani șansele ca cineva în afară de tine să depindă de banii pe care îi produci sunt aproape nule. Probabilitatea ca timpul tău să coste atât de mult încât riscul de a descoperi ceva nou să nu renteze e de asemenea foarte mică. Șansele ca următoarea afacere/idee pe care o transformi în realitate să fie cea care îți va schimba viața în bine sunt, în schimb, enorme! Așa că de ce nu spune mai multă lume da, atunci când le propun ceva?!

Multora le este groază să-și părăsească zona de confort. Alții se tem de eșec. Mulți văd părțile negative și găsesc că nu merită efortul, dar în același timp nu au nimic altceva în derulare. Există atât de multe riscuri pe care ni le asumăm cu toții zi de zi, pentru lucruri stupid de nesemnificative, încât îmi este foarte greu să înțeleg de ce nu există mai mulți tineri care să spună da când sunt puși față în față cu o nouă provocare (productivă). Oameni la care să mergi cu o idee și să spună: hai să o facem.

Antreprenor

Am să închei cu un scurt și politicos îndemn. Fii mai deschis noilor oportunități! Fiecare decizie pe care o iei în viață are un cost de oportunitate pe care îl poți cuantifica cel mai ușor în timp, iar dacă ai de ales între a citi acest articol și a dedica puțin timp unui nou proiect, unui nou risc, alege riscul. Cele mai frumoase drumuri în viață sunt cele care duc în locuri complet neașteptate, putem fi amândoi, cred, de acord cu asta. Nu e nimic greșit în a îți urma pasiunea și a pune ceva pe picioare în ciuda veniturilor inițial insuficiente! În același timp eșecul nu este capătul drumului! E ceva din care ai învățat mult sau puțin, depinde doar de tine, și care te-a pregătit pentru următoarea încercare.

Spune da oamenilor în care ai încredere! S-ar putea ca rezultatul să te surprindă, și puține momente vor fi mai frumoase decât acela în care ai riscat și ți-ai depășit limitele pe care până atunci le considerai valabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *