De ce fac ceea ce nu fac. Bani sau subscriberi?

Un mare om pe care nimeni nu îl cunoaște a spus că dacă faci ceva pentru bani, cel mai probabil nu vei reuși. Nu avea dreptate, uitați-i pe Bill Gates, Donald Trump, Elon Musk, băiatul cu Alibaba… Nu are… Nici nu are rost să mai continui. Dar afirmația stă în picioare, pentru că dacă intelectul sau școala (vieții) nu te ajută, atunci perseverența (consecință a pasiunii) cu siguranță o va face! Pe de altă parte… există patroni de fabrici de scobitori.

Ieri scriam despre țelurile mele pe parcursul noului an, iar unul dintre ele era:

7. Când trag linia, în 01.01.17 să existe o comunitate în jurul acestui blog/în jurul prezenței mele în online. E vorba doar despre asta și în niciun caz de bani.

Sunt multe puncte în lista aia pe care am promis că le vom discuta mai târziu – pentru că am nevoie de subiecte, iar dacă n-aș fi scris acel articol, nu aș fi avut niciunul – dar ăsta mi se pare cel mai important. De asemena, sunt și multe repetiții, exprimări de rahat și alte “greșeli” pe care un preșcolar nu le-ar face! Pentru că era 4 dimineața! Iar acum e… Ce coincidență, tot 4. Așa că hai să discutăm puțin despre motivația mea în toată treaba asta pe care on and off o fac de mai bine de 7 ani.

Am început foarte multe lucruri din greșeală și s-au terminat cu bine, în timp ce de multe ori am urmărit latura financiară a situației și am eșuat lamentabil. De ce? Pentru că, din câte îmi dau eu seama, banii nu au reprezentat niciodată o motivație la fel de solidă precum dorința de a îmi demonstra că pot reuși ceea ce mi-am propus. În timp ce ei sunt ceva comun, ceva ce pe un anumit nivel știu că pot obține în N alte feluri, sentimentul că am reușit să fac ceva ce cu câteva zile/luni înainte nu aș fi știut de unde să apuc, e de o mie de ori mai valoros. Fotografia a început cu adevărat atunci când m-am gândit că ar fi mișto să pun pe blog poze de la un eveniment, și am dat 10 lei paznicului ca să mă lase pe scenă. Am întâlnit persoana potrivită și am vrut să lucrez în domeniul respectiv pentru a îmi demonstra că am capacitatea de a o face. Alte proiecte au început la o cafea, majoritatea cu prieteni, însă unul cu o persoană care nici măcar nu stătea la masă cu mine. Cel din urmă a devenit un job full time, cel mai productiv din ceea ce lucrasem până atunci, fiind într-un domeniu care mă pasiona cumplit de tare. Am acceptat, iar lucrurile de acolo au luat o întorsătură pe care nu aveam cum să o prevăd.

Passion

Singurele două puncte comune la toate exemplele pe care le pot da sunt că aveam o pasiune pentru domeniul în cazuă, și că ceea ce făceam reprezenta o provocare. Sunt trăsături pe care cred că fiecare persoană ar trebui să le caute în meseria ei. Dacă ajungi să faci ceea ce iubești și o faci în așa fel încât să existe o provocare constantă de a te autodepăși, vei reuși lucruri mari. Poate din punct de vedere financiar, poate nu, dar ce pot garanta e că în 99% din cazuri vei fi departe de a muri de foame, iar satisfacția pe care o vei simți regulat nu va putea fi egalată de nicio sumă de bani (care să nu fie obscenă).

Ce vreau eu să fac acum e ca, printr-o combinație de videouri pe YouTube, articole pe blog și alte asemenea, să strâng în jurul meu o comunitate online de oameni pe care să îi distrez, pe care poate să îi ajut, o comunitate de oameni ale căror vieți să fie mai bune datorită contribuției mele. Și da, urmăresc parțial și banii! Cu toții o facem. Dar nu suficient de mult încât să îmi fi făcut un cont de AdSense până acum, și în definitiv nu suficient de mult încât să fie un scop mai mare decât acela de a îmi demonstra mie că pot.

Disclaimer: se foarte poate să nu pot :))! N-ar fi prima dată când încerc! Dar de data asta am un feeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *