Pirateria în România. Sport sau necesitate?

Tocmai am citit un articol despre Netflix și o posibilă/mai mult ca sigură extindere a serviciului în mai multe state din Uniunea Europeană, inclusiv România, în ianuarie 2016. O, ce veste minunată! Nu am horn acasă, dar aparent Moș Crăciun intră și pe geam. Netflix e unul dintre site-urile pe care le vizitez regulat, la care mă holbez pentru câteva secunde, tânjind la o lume utopică în care țara asta e și ea băgată în seamă, iar mai apoi mă pun să citesc Nietzsche, pentru că cum să “piratez” House of Cards? Ce gest grotesc ar fi acela. Ca o paranteză, dacă nu știți ce-i ăla Netflix și cu ce se mănâncă, sau ce e House of Cards… De ce?! Și de asemenea, click.

Pe de altă parte, în același articol, era menționat faptul că intrarea Netflix pe piața românească ar putea fi îngreunată de pirateria pe care unii mizerabili, aparent, o practică. Plus ceva procente aruncate din avion, care să exprime gravitatea situației. Și aici pe mine universul m-a pierdut. Întotdeauna am văzut descărcatul ilegal de conținut (pe care nu-l poți numi furt) ca fiind rezultatul unei necesități, mai mult decât ceva ce lumea ar face din motive meschine. Desigur, eu n-am descărcat ceva ilegal niciodată. Nici n-aș știi cum să o fac. Dar Gogu, un prieten bun, face asta zilnic, pentru că lui nu-i plac nici Nietzsche, nici Creangă. Gogu nu prea le are cu cititul. În schimb, ca oricare alt prieten imaginar, are o dependență stranie pentru tot felul de seriale, îi plac foarte mult filmele și e disperat după muzică. Unii ar spune că nu poate trăi fără ea. Haideți să ne uităm puțin la viața lui și la motivele pentru care face astfel de lucruri imorale.

În primul rând, provine dintr-o familie cu venituri medii pentru România. Ceea ce înseamnă că după standardele oricărui alt stat european, e sărac lipit pământului. E tânar, sub 30 de ani, și îi place să consume conținut de calitate. Cu alte cuvinte nu are sens pentru el să plătească abonamentul la televizor. Ba mai mult, fiind un băiat inteligent și o fire oarecum creativă, din când în când produce. Clipuri, articole, fotografii și tot felul de alte lucruri care pe alții îi distrează. Înțelege foarte bine ce înseamnă ca cineva să se folosească de roadele muncii lui fără ca el să fie recompensat. Și îl deranjează când asta se întâmplă. Dar o face la rândul lui, atunci când vine vorba de muzică, filme, seriale și software. De ce? Pentru că din punctul lui de vedere, nu există nicio alternativă.

Până acum câteva luni singurele două servicii de streaming (muzică) în România erau Deezer și Zonga. Ambele realizate pe genunchi, așteptând metroul. Gogu era, și încă e, abonat la cel din urmă, dar aplicația era de o calitate îndoielnică, iar foarte multe dintre melodiile pe care ar fi vrut să le asculte nu erau acolo. Așa că atunci când găsea ceva care îi plăcea, intra pe Piratebay. Ocazional cumpăra câte un album al unei trupe indie, pentru a îi susține, dar nu își permitea financiar să facă asta de fiecare dată, sau să plătească sume relativ mari pe albume ale unor trupe cunoscute. Între timp au apărut Apple Music și echivalentul de la Google. Care merg! Pur și simplu merg! Așa că Gogu nu mai fură melodii. Deloc! Pentru 5 euro pe lună are acces la aproape toată baza de date iTunes și ascultă ce vrea, unde vrea, oricând vrea. Legal! Pentru că poate face asta în niște bani pe care îi are! Procentul pirateriei în România a scăzut, cu ocazia asta, considerabil. Gogu fiind mare meloman.

Cred cu tărie că majoritatea celor care descarcă ilegal conținut, global, nu o fac cu răutate. Nu stau pe un munte de bani în timp ce doresc răul altora. Evident, un contraargument ar fi că dacă cineva nu are bani pentru un produs anume, nu-l cumpără și gata! Nici de un Porsche nu ai bani, dar nu mergi pe stradă să furi unul. Doar că pirateria nu e furt. Nu privezi pe nimeni de acel produs și, în foarte multe cazuri, nici nu iei din buzunarul producătorului o sumă semnificativă de bani. Pentru că o mare parte din prețul melodiilor, de exemplu, se referă strict la distribuție și profitul casei de discuri. Care, poate, doar poate, nu ar trebui neapărat să existe.

Apariția serviciilor de streaming de melodii au redus semnificativ, sunt convins, pirateria pe planul ăsta în România. Iar apariția unui serviciu precum Netflix, ar face același lucru pentru conținutul video. Lumea ar trebui să înceteze să privească descărcatul de content ca fiind o activitate pe care o faci din plăcere și să înțeleagă că este un semn al faptului că ceva nu merge bine. Un simptom al unei probleme sistemice. Având opțiunea de a își permite să consume conținutul pe care și-l dorește la un preț rezonabil, într-un fel care să nu fie dureros din punct de vedere al utilizării, lumea va face fix asta! Va plăti! Toți tindem spre confort, iar pirateria nu e deloc confortabilă. Dar soluții mai bune, uneori, nu există!

Așa că de-abia aștept să apară Netflix și p-acilea. Îmi va face viața mult mai colorată decât o face Nietzsche. Și sper din suflet să se întâmple cât mai repede, pentru ca Gogu să se poată bucura de ideea că în sfârșit își permite să îi recompenseze pe oamenii care produc ceea ce el iubește atât de mult. Nu e un hoț și la drept vorbind, nu e nici “pirat”. E doar o persoană care consumă ceva ce a devenit o componentă importantă în viața oricărui om în ziua de azi. Deconectându-se de la acest conținut, renunțând la a mai pirata software pe care în mod normal nu și l-ar permite, Gogu nu ar mai produce nici jumătate din cât produce acum, și nu ar fi nici pe jumătate la fel de relevant. Micul impact pozitiv pe care îl are în viețile a câtorva mii de oameni în fiecare an ar dispărea complet. Iar ăsta nu ar fi un câștig pentru nimeni.

Propun ca de acum înainte să vorbim deschis despre piraterie și ce înseamnă ea. Nu ajută pe nimeni statisticile pe acest subiect postate de oameni care în același timp se uită la un serial descărcat de pe Filelist. Și, cu cât cadrul legislativ este construit mai bine și mai repede pentru a încuraja intrarea pe piață a companiilor precum Netflix, cu atât va scădea și numărul “piraților” români mai repede. Dar toate astea sunt irelevante, pentru că vom avea fucking NETFLIX!!!

netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *